Vechea grădiniță din care a renăscut ”Floarea de Iris”, a fost înființată în 27 noiembrie 1948 cu ordinul ministerial 336. A funcționat cu două grupe de copii, ambele cu predare în limba română. În perioada 1950-1980 a funcționat ca grădiniță a fabricii de porțelan ”Iris”, apoi a fost preluată de Consiliul Local Cluj-Napoca.
De-a lungul anilor cadre didactice vrednice și inimoase s-au străduit să-și armonizeze activitatea în așa fel încât să-și onoreze misiunea prin competență, profesionalism și dragoste pentru copii. Înțelegând rolul și importanța instituției preșcolare pentru destinul societății, fiind o investiție materială și spirituală pe termen lung, autoritățile locale, și-au armonizat strategiile de colaborare, concretizate în construirea unei grădinițe noi, cu nume simbolic pentru cartier și anume Grădinița ”Floare de Iris”. Acțiunea a demarat în decembrie 2007 și s-a finalizat în februarie 2009, când a și fost dată în folosință. Astfel noua clădire de pe strada Războieni nr.67, precum și vechea locație de pe strada Oașului nr. 129, găzduiesc acum peste 350 de copii, repartizați în 12 grupe cu limbile de predare română și maghiară. Grădinița funcționează cu bucătărie proprie modern utilată, sală de mese, cabinet psihologic și logopedic, cabinet metodic, cabinet medical, parc de joacă, grădină.
Asistenţă medicală zilnică asigurată de un medic și asistenta grădiniței. Consiliere psihologică a copiilor prin grija unui consilier şcolar și logoped.
Rolul pe care și l-a propus să-l aibă grădinița se rezumă prin: • Realizarea educației pentru adaptarea la schimbare, fiecare copil este ajutat să-și dezvolte propriul potențial, să fie creativ, motivat să învețe pe tot parcursul vieții, să fie capabil să rezolve probleme, să comunice și să colaboreze cu alții • Promovarea valorilor unei societăți deschise, cu accent pe valorizarea diversității, dezvoltarea deprinderilor de cooperare, toleranță, gândire critică •
Egalizarea șanselor Grădinița, ca instituție a învățământului aflat în plin proces de modernizare, dezvoltă un curriculum în conformitate cu interesele și nevoile copiilor, necesar pentru dezvoltarea de abilități de bun locuitor al comunității și de adult într-o lume în schimbare. Programul activităților extracurriculare este generos în tematici și proiecte educaționale, ce au în vedere oportunități imediate cum ar fi educația pentru valori, formarea de abilități specifice, valorizarea talentelor și preocupărilor copiilor. Grădinița cu program prelungit “Floare de Iris” oferă tuturor copiilor șanse egale de acces la formare și progres, în ritm propriu, în funcție de particularitățile de vârstă, într-un climat educațional stimulativ, care va încuraja dezvoltarea unei personalități care să se raporteze la standardele moderne. Programul instructiv-educativ al Grădiniței cu Program Prelungit ”FLOARE DE IRIS” se desfășoară plecând de la constatările făcute în urma evaluării inițiale, prin descoperirea aptitudinilor și deprinderilor fiecărui copil.
Toate dotările grădiniței au caracteristicile necesare pentru desfășurarea activităților educaționale, oferind copiilor un spațiu atractiv, securizat, un mediu educațional stimulativ, care încurajează atât socializarea cât și formarea unor atitudini și comportamente bazate pe creativitate, comunicare, curiozitate, independență, entuziasm și încredere în sine. Astfel, implementarea unui program instructiv se va face în funcție de nevoile și achizițiile fiecărui copil, desigur în acord cu curriculum corespunzător nivelului de vârstă. Toți copiii între 3 și 6 ani au șanse egale de instruire și educare.
Procesul instructiv-educativ este modern și de calitate pentru că există o bază didactico-materială adecvată, se utilizează strategii didactice moderne și metode de învățare active, bazate pe joc, care să încurajeze curiozitatea, creșterea încrederii în forțele proprii, capacitatea de a relaționa cu ceilalți copii și cu adulții. Exista o preocupare permanentă a cadrelor didactice de a se adapta particularităților de vârstă și individuale ale copiilor și intereselor manifestate de aceștia. Se bazează pe o metodologie creativă și participativă realizată în parteneriat cu familia. Colectivul Grădiniței ”Floare de Iris” este un garant al îndeplinirii misiunii grădiniței, un colectiv de încredere, cointeresat în actul educațional pentru asigurarea succesului unității.